top of page

Όταν εμπνεόμαστε από ένα ανώτερο κάλεσμα, ξεπερνάμε τα όρια που βάζει ο νους. 

Η συνείδηση ​​επεκτείνεται σε κάθε σημείο του είναι μας και βιώνουμε ένα καινούργιο και όμορφο κόσμο.

Η δύναμη και το ταλέντο ξυπνάνε και ανακαλύπτουμε μέσα μας ένα άνθρωπο τόσο λαμπερό που ίσως δεν είχαμε δει ούτε στα όνειρα μας.

1-shiva-vrindavan-das.jpg

Φιλοσόφια

O όρος Ashtanga yoga αναφέρεται πρώτη φορά στα κείμενα του Patanjali το 200 π.Χ., 500 περίπου χρόνια μετά τη διδασκαλία του Βούδα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό είδος yoga με οκτώ μέρη-αρχές (Asthanga = οκταμελής). Οι αρχές αυτές είναι οι εξής:

     Yamas - ηθικοί κανόνες σε σχέση με την κοινωνία

     Niyamas - ηθικοί κανόνες σε σχέση με τον εαυτό μας

     Asana - στάσεις που δυναμώνουν το σώμα

     Pranayama  - ασκήσεις αναπνοής

     Pratyahara  - έλεγχος των αισθήσεων

     Dharana - συγκέντρωση του νου

     Dhyana - διαλογισμός

     Samadhi - απόλυτη αλήθεια, διαύγεια του πνεύματος

Σίγουρα αυτά τα 8 βήματα μπορούν να αναλυθούν περαιτέρω, ωστόσο μια θεωρητική ανάλυση θα ήταν μάλλον άστοχη μιας κι ο καθένας βιώνει το κάθε βήμα διαφορετικά μέσω της προσωπικής του καθημερινής πρακτικής. Πιστεύουμε ότι μια πρακτική πρέπει να παίρνει υπόψη της καθένα από τα παραπάνω μέρη. Αυτό θα κάνει την εξέλιξη του ασκούμενου να είναι ολοκληρωμένη και πλήρης.

Τα δυο πρώτα βήματα της Ashtanga είναι σημαντικά μιας και θέτουν το πλαίσιο της πρακτικής μας και αποτελούν τα θεμέλια για ότι ‘χτιστεί’ μέσα μας μέσω αυτής. Έτσι, στο πρώτο βήμα, τα Yamas, καλούμαστε να ακολουθήσουμε αρχές όπως: τη μη βια, την αλήθεια, την τιμιότητα, τον αυτοέλεγχο και τη μη κτητικότητα.

Στο δεύτερο βήμα, τα Niyamas, έχουμε την καθαριότητα του σώματος, του νου, των συναισθημάτων, την αποδοχή του εαυτού, την αποφασιστικότητα, την επιμονή, την αυτοπαρατήρηση και την πίστη σε αυτό που ασκούμε.

Στο τρίτο βήμα, την Asana, όπου το σώμα εξασκείται σε στάσεις συνηθισμένες ή ασυνήθιστες. Οι στάσεις αυτές σε συνδυασμό με την αναπνοή και την συγκέντρωση μας φέρνουν σε διάφορες καταστάσεις ύπαρξης. Αυτό λειτουργεί ευεργετικά αφυπνίζονταν τις αισθήσεις μας και ξεκλειδώνοντας το κορμί μας καθώς τα διάφορα συναισθήματα που έχουν αποθηκευθεί σε διάφορα μέρη του σώματος απομακρύνονται σαν κατακάθια.

Σταδιακά μπαίνουμε στο επόμενο βήμα την Pranayama, τον έλεγχο δηλαδή της αναπνοής. Μέσω διαφόρων ασκήσεων αναπνοής μαθαίνουμε να μαθαίνουμε την αναπνοή μας ή μέσω αυτής να καθαρίζουμε - αποτοξινώνουμε το σώμα μας.

Το επόμενο βήμα η Pratyahara, συχνά μεταφράζεται σαν έλεγχος των αισθήσεων ή καλύτερα σαν μη προσκόλληση σε αυτές.  Έχοντας επίγνωση κατά την πρακτική μας, θα παρατηρήσουμε πως το σώμα δεν ανταποκρίνεται το ίδιο κάθε φορά. Κάποτε θα είναι πιο δυνατό, κάποτε πιο ευλύγιστο, κάποιες στιγμές πιο αδύναμο, κάποιες πιο σφιγμένο ενώ άλλοτε η ισορροπία θα είναι ή δεν θα είναι καλή. Μέσω της Pratyahara καλούμαστε να μη δημιουργήσουμε προσκόλληση στην αίσθηση που μας δίνει μια συγκεκριμένη επίδοση. Έτσι αρκούμαστε στο να διατηρήσουμε και να χαρούμε την πρακτική μας όπως είμαστε την στιγμή εκείνη, όχι σκεπτόμενοι το πώς ήμασταν ή το πώς θα θέλαμε να είμαστε.

Στο επόμενο βήμα, την Dharana, ασχολούμαστε με την ικανότητα συγκέντρωσης του νου. Εξασκούμαστε στο να κρατάμε την προσοχή μας σε κάτι συγκεκριμένο, όπως η παρατήρηση της αναπνοής, η προσήλωση της ματιάς σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, η επανάληψη κάποιας φράσης ή η επίγνωση κάποιας απλής καθημερινής ασχολίας .

Στο έβδομο βήμα, την Dhyana, εξασκούμαστε στο διαλογισμό διατηρώντας μια  κατάσταση που κρατάει τον νου εστιασμένο χωρίς διακοπές, φέρνοντας μας σε μια ενότητα νου και αντικειμένου, παραμένοντας ταυτόχρονα συνειδητοί.

Το τελευταίο βήμα, το Samadhi αναφέρεται στη διαύγεια του πνεύματος, την ελευθερία από κάθε τι τετριμμένο και παροδικό. Σταδιακά, κατά την πρακτική θα υπάρξουν κάποιες στιγμές που έστω και για λίγο ο ασκούμενος, βιώνοντας πλήρως τη στιγμή, θα ξεχάσει την αίσθηση του χρόνου, του βάρους ή οτιδήποτε άλλο τον εγκλωβίζει και θα νιώσει απόλυτη ελευθερία.

 

Συχνά κάποιος θα ξεκινήσει την πρακτική του μέσω της Asana μα καθώς προχωρά και με την καθοδήγηση ενός σωστού δασκάλου θα προσεγγίσει και θα συμπεριλάβει σε αυτή και τις υπόλοιπες αρχές. Αυτό είναι θεμιτό και σκόπιμο διότι τα 8 αυτά βήματα είναι αλληλοσυνδεόμενα όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας. Έτσι, αν θέλουμε η πρακτική μας να μας εξελίσσει ως ολότητα δεν μπορούμε  να εκτελούμε στάσεις ασυνείδητα και να πιέζουμε το κορμί μας να φτάσει εκεί που ακόμα δεν τα καταφέρνει.

Για να ωφεληθούμε από αυτή την παράδοση την εξασκούμε ως έχει και όχι επιλεκτικά, με επίγνωση, με υπομονή, με επιμονή, με αποφασιστικότητα, με προσαρμοστικότητα, με πίστη και ευγνωμοσύνη.

Screen Shot 2013-07-16 at 08.33.10-1.png

Γενεαολογία

Βασικό κομμάτι όλων των σχολών yoga αποτελεί η γενεαλογία τους, η αλυσίδα των ανθρώπων που δέχθηκαν, μαθήτευσαν και μετέδωσαν τη γνώση παραπέρα.

 

Το σύστημα έχει της ρίζες του στην διδασκαλία του σπουδαίου yogi T.K.V Krishnamacharya ο οποίος ανέπτυξε τις σειρές του συστήματος της Asthanga Vinyasa yoga με βάση τα διδάγματα ενός αρχαίου κείμενου γνωστό ως Yoga Korunta.

 

Πιστός μαθητής του Krishnamacharya και μετέπειτα μεγάλος δάσκαλος υπήρξε ο Shri K. Pattabhi Jois. Χάρη σε αυτόν το σύστημα της Ashtanga Vinyasa Yoga διαδόθηκε στον δυτικό κόσμο στις αρχές του ’70.

 

Σήμερα, η εκμάθηση αυτής της παράδοσης συνεχίζεται αναλλοίωτη από την οικογένεια του Pattabhi Jois: τον γιο του Manju Jois, την κόρη του Saraswati και τον εγγονό του Sharath.

 

Όσον αφορά τη διάδοση του συστήματος στην Ευρώπη  σημαντική υπήρξε η συμβολή του Derek Ireland ο οποίος στις αρχές του ’80 δημιούργησε το πρώτο πανευρωπαϊκά κέντρο στην νότια Κρήτη.

 

Στο κέντρο αυτό μαθήτευσε σε νεαρή ηλικία η  μεγάλη Ελληνίδα δασκάλα Χριστίνα Καραντινού,  η οποία συνεχίζει να διδάσκει έως σήμερα, κυρίως προετοιμάζοντας δασκάλους που συνεχίζουν την παράδοση αυτή με ενθουσιασμό και αγάπη.

Πρακτική

Η πρακτική της Asthanga Vinyasa yoga έγινε γνωστή ανά τον κόσμο από τον Shri K. Pattabhi Jois (1915-2009).

Είναι μια μέθοδος που δίνει την αίσθηση διαλογισμού εν κινήσει.  Αυτό γιατί η όποια  κίνηση συνδυάζεται με την αναπνοή, το βλέμμα δεν περιφέρεται είναι σταθερό (Drishti) και η αυτοσυγκέντρωση οξύνεται για να κρατήσει σημεία του κορμού κλειδωμένα  (Bandhas).

Σήμερα εξασκούνται 3 σειρές ασκήσεων: η 1η για τους αρχαρίους, η 2η μεσαίου επιπέδου, η 3η προχωρημένου επιπέδου (αποτελείται απο τέσσερις σειρές). Όλες ξεκινάνε και τελειώνουν με τον ίδιο τρόπο, μόνο το μεσαίο και βασικό τους τμήμα διαφέρει καθώς σε κάθε σειρά η βαρύτητα δίνεται αλλού. Έτσι κάθε σειρά έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα επάνω μας.

 

Η πρώτη φέρνει δύναμη, ευθυγραμμίζει το σώμα και ‘γειώνει’ το πνεύμα, είναι πολύ σημαντική μιας και θέτει τη βάση για της επόμενες σειρές. Η δεύτερη λειτουργεί λίγο διαφορετικά από την πρώτη, επιδρώντας βαθιά στο νευρικό σύστημα. Οι σειρές προχωρημένου επιπέδου εξισορροπούν δύναμη, ευλυγισία, αντοχή και ισορροπία με πιο εξεζητημένο τρόπο καθώς αποτελούνται από πιο απαιτητικές στάσεις, φέρνοντας τον εαυτό μας σε πιο ακραίες καταστάσεις ύπαρξης.

 

Ο μαθητής από τα πρώτα κιόλας μαθήματα μαθαίνει να συνδυάζει την κίνηση με την αναπνοή, να κρατά το βλέμμα και τα κλειδώματα. Στο μάθημα καθένας δουλεύει ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους ασκούμενους και σύμφωνα με το επίπεδό του, δουλεύει δηλαδή τη σειρά στην όποια βρίσκεται με το δικό του ρυθμό και σύμφωνα με τις δικές του δυνατότητες, προσαρμόζοντας κάποιες στάσεις όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η παρουσία του δάσκαλου είναι διακριτική.

 

Αντίθετα με άλλα συστήματα, ο δάσκαλος της Ashtanga δεν καθοδηγεί το τμήμα καθολικά υπαγορεύοντας τη σειρά των στάσεων, αλλά κινείται ανάμεσα στους ασκούμενους κάνοντας προσωπικές διορθώσεις, υποδεικνύοντας κάποια παραλλαγή ή βοηθώντας κάποιον να μπει σε μια στάση βαθύτερα. 

Τα μαθήματα τέτοιου τύπου, όπου δηλαδή ο κάθε μαθητής δουλεύει μοναχός του υπό την επίβλεψη του δασκάλου, ονομάζονται Myshore (πόλη στην οποία δίδαξε ο Pattabhi Jois).

Ομαδικά μαθήματα γίνονται κατά καιρούς, σκοπό όμως έχουν να μας εμπνεύσουν και να μας δώσουν ρυθμό.Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως δεν έχει σημασία σε ποια σειρά θα φτάσει κάποιος και αυτό γιατί η yoga είναι κάτι πιο σύνθετο από την απλή εκγύμναση του σώματος. Για παράδειγμα αν λέγαμε σε κάποιον που κάνει ενόργανη η κάποιον που χορεύει να κάνει τις στάσεις που περιλαμβάνει το σύστημα, το πιο πιθανό είναι να μας εντυπωσίαζε με την εκτέλεσή του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνει yoga.

 

Στην πρακτική μας σημασία έχει η συμπεριφορά και η στάση που κρατάμε ανεξάρτητα από την επίδοση και το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε. Δουλεύοντας με πλήρη επίγνωση και στρέφοντας την προσοχή προς τα μέσα ενεργοποιούμε όλες τις πύλες των αισθήσεων: τα μάτια είναι πάντα εστιασμένα, τα αυτιά ακούν τον ήχο της αναπνοής, η μύτη αναπνέει, το στόμα παραμένει κλειστό και το μυαλό από τη μία είναι απασχολημένο με την εκτέλεση των στάσεων και από την άλλη παρατηρεί τις αισθήσεις που εμφανίζονται στο σώμα.

Έτσι μέσω της πρακτικής  γυμνάζουμε το σώμα μας ώστε αυτό να αποκτήσει ευλυγισία, δύναμη, αντοχή και ισορροπία, ενώ παράλληλα μέσω της παρατήρησης ερχόμαστε πιο κοντά στον εαυτό μας και καλλιεργούμε αρμονία, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και προσαρμοστικότητα.

Κάποιος που θέλει να δοκιμάσει τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν πρέπει να αποθαρρύνεται πιστεύοντας πως δεν είναι αρκετά ευλύγιστος, αρκετά νέος, αρκετά υγιείς ή ρωμαλέος.

Όλα αυτά έρχονται σταδιακά μέσω της πρακτικής. Δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο. Αρκεί να αναπνέουμε, να παρατηρούμε και να προσαρμοζόμαστε στο τι κάθε φορά το σώμα μας μπορεί να κάνει.

Η yoga είναι για όλους και όπως κάθε τι έτσι και σε αυτό το σύστημα για να φανούν αποτελέσματα χρειάζεται υπομονή, επιμονή και προσπάθεια.

Η yoga λοιπόν είναι όντως για όλους πλην των τεμπέληδων.

bottom of page