Μαθήματα γιόγκα

Καθημερινά (δεύτερα με παρασκευή) μαθήματα γιόγκα, κοντά στο κέντρο της πόλης.

​Για όσους επισκέπτονται την πόλη μας και θα θελαν μια πιο εντατική πρακτική μπορούμε να οργανώσουμε ώστε να επωφεληθούν μέσα απο την παραμονή τους εδώ.

 

​Η πρακτική στη γιόγκα ειναι εφικτή για κάθε σωματότυπο, κατάσταση, περίοδο της ζωής, ηλικία και οτιδήποτε αλλο θα προβλημάτιζε κάποιον που θα φανταζόταν οτι ισως δεν ηταν κατάλληλος-η για τη γιόγκα αυτή.

Χρησιμοποιώντας απλές αλλά και σύνθετες κινήσεις με συνδιασμό την αναπνοή εξασκούμε την επίγνωση μέσα απο το σώμα στο πνέυμα ώστε μπορούμε να βιώσουμε στιγμές γαλήνης και ευαιξίας στο είναι μας.

Η προσέγγιση της γιόγκα σε καθέ μάθημα βασίζεται στης κλασικές ρίζες της Hatha & Asthanga yoga όπως και είναι ατομική ώστε να δίνεται η ανάλογη έμφαση και προσαρμογή στον κάθενα για να ωφελήσει ανάλογα της ανάγκες του/της.

Το καθε μάθημα απευθύνεται σε οποιόνδηποτε ειτε αρχάριο ειτε ηδη ασκούμενο στη γιόγκα.

 

Για όσους δεν έχουν δοκιμάσει πριν θα έχουν μια όμορφη και ωφέλιμη εμπειρία ενω για οσούς ηδη ασκούνται θα έχουν μια ευκαιρία να εμβαθύνουν και δουν μια ακόμη προσέγγιση στη εφάρμογη της γιόγκα.

mysoreclass_conniehabash_counseling_yoga_spirituality_psychotherapy.jpg

Mysore -  προσωπική πρακτική

Η πρακτική στη γιόγκα οπως συνηθίζεται να ονομάζεται ‘mysore style’ είναι μια συγκεκριμένη προσέγγιση στην μέθοδο της Αστάνγκα βινυάσα γιόγκα όπως μεταδόθηκε απο τον Πατάμπι Τζοίς στο Μαίσορ της νότιας Ινδίας.
Υπάρχουν κάποιες διαφορές σε αυτή τη μέθοδο σε σχέση με τη συνηθισμένη ‘μοντέρνα’ προσέγγιση που η γιόγκα διδάσκεται σήμερα. Το μάθημα δεν είναι ομαδικα καθοδηγούμενο αλλά η καθοδήγηση γίνεται ενα προς ενα ατομικά, μέσα σε ενα ομαδικό μάθημα. Ο κάθε ασκούμενος/η με αυτό τον τρόπο ασκείται σε προσωπικό επίπεδο, μέσα απο τον δικό του/της ρυθμό και ανάγκες. Ο δάσκαλος καθοδηγεί και βοηθάει ατομικά προσαρμόζοντας την πρακτική στο κάθε ασκούμενο/η.
Σε αυτή την προσέγγιση ο μαθητής μαθαίνει την άσανα (θέσεις) συνδυάζοντας την κίνηση με την αναπνοή.

Μέσα απο τον συνδυασμό αυτό υπάρχει μια συνεχής ροή της αναπνοής δίνοντας την αίσθηση ενός διαλογισμού σε κίνηση..
Κάθε ασκούμενος/η χτίζει μια προσωπική πρακτική ανάλογα με της ανάγκες και επίπεδο του. Αρχάριοι έχουν μικρότερη πρακτική σε χρόνο και θέσεις σε σχέση με τους πιο προχωρημένους. Οσο αποκτάται εξοικείωση με την φιλοσοφία της πρακτικής αυτής και συνδυασμός στη δύναμη, ευλυγισία, αντοχή και ισορροπία ανάλογα και εξελίσσεται μέσα από αυτές της ιδιότητες.

ashtanga-roots.jpg

Backbending - Θεραπευτική  Πρακτική

Ένα εξειδικευμένο μάθημα που απευθύνεται σε όποιον ασχολείται με την γιόγκα, κάθε είδους και άσχετα με το επίπεδο του θα ωφελήσει τον καθένα μια και τείνει στην προσωπική εξέλιξη του ασκουμένου.

Αρκετοί ήδη έχουν δει τα οφέλη αυτής της μεθόδου, έτσι και συνεχίζουμε με τον ανάλογο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον σε ότι αλλάζει και μεταμορφώνει το είναι μας σε κάτι πιο όμορφο.
Η προχωρημένη και με λεπτομέρεια προσέγγιση στα βήματα που αγγίζουμε την κάθε άσανα, η αργή αναπνοή, όπου μαζί με την κάθε επανάληψη μας φέρνουν σε σημεία βαθιάς κατάστασης διαλογισμού όπου σώμα και πνεύμα γίνονται ένα.
Στην πρακτική αυτή δεν χρησιμοποιούμε κάποια συγκεκριμένη σειρά, ούτε και ροη όπως η συνηθισμένη πρακτική, ενώ δίνουμε έμφαση περισσότερο στην ευλυγισία.
Απλές αλλά και πολύπλοκες στάσεις γίνονται με αρκετές επαναλήψεις και με διάφορους τρόπους ώστε να ταιριάξουν και ωφελήσουν τον καθένα ανάλογα.
Αν και θα έχει μια ομαδική καθοδήγηση στην αρχή, αργότερα ο καθένας θα δουλεύει ατομικά, δίνοντας έμφαση εκεί που χρειάζεται περισσότερο.

Προτείνεται σε όλους, και είναι μια καλή ιδέα ως δεύτερης πρακτικής για όσους θα ήθελαν να εμβαθύνουν στην ήδη πρακτική τους.

11048697_1222811204401835_5212490414692814033_n.jpg

Πραναγιάμα - Η τέχνη στην αναπνοή

Το μάθημα αυτό εστιάζει στον καθένα προσωπικά. Απλές και σύνθετες ασκήσεις αναπνοής όπου προσφέρουν καλύτερη υγεία στο σώμα και στο νου.

Τι ειναι η πραναγιάμα (κείμενο απο τον Bns Iyengar).

'Πράνα' είναι η δύναμη ζωής και κοσμική ενέργεια και 'γιάμα' ειναι η ρύθμιση και συγκράτηση. Πραναγιάμα είναι η τέχνη της αναπνοής.

Οδηγεί στον έλεγχο του νου, της συναισθηματικής σταθερότητας, συγκέντρωσης, και σε διαλογιστική κατάσταση.

Η πραναγιάμα γεφυρώνει το νου, σώμα και ψυχή ως μέσο στο ταξίδι στο είναι μας, σε ενα σημείο ισορροπίας και χαράς.

Η πιο χονδροειδές εκδήλωση της πρανα στο ανθρώπινο σώμα ειναι η κίνηση της στα πνευμόνια. Αυτό δρα σαν ένας τροχός που ρυθμίζει και ενεργοποιεί άλλες ενέργειες στο σώμα σε κίνηση.

Η πρακτική της πραναγιάμα ειναι ο έλενχος της ροης της μεσα απο τα πνευμόνια οπου η πράνα ελένχεται.

Όταν η λεπτοφυείς πράνα ελέγχεται, οι πιο χονδροειδές της μορφές μέσα στο σώμα μας έρχονται σε έλεγχο.

Όταν συγκεντρωνόμαστε και με επίγνωση ρυθμίζουμε την αναπνοή, μπορούμε να αποθηκεύσουμε μεγαλύτερο ποσό πράνα και ενέργειας.

Ο άνθρωπος που έχει άφθονη πράνικη ενέργεια ακτινοβολεί ζωτικότητα και δύναμη πράγμα που μπορεί να φανεί από όσους έρχονται σε επαφή μαζί του.