Σχετικά με τον Νεκτάριο

Ο Νεκτάριος Μητριτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης.

Από μικρός εκδήλωσε τις ανησυχίες του μέσα απ την επαφή του με τη φύση, το διάβασμα, την ασχολία του με τη μουσική καθώς και με ταξίδια. 
Από το 1998 ταξιδεύει στην Ινδία, περνώντας μεγάλα χρονικά διαστήματα σε κάθε του επίσκεψη μαθήτευσε στην Ινδική κλασική μουσική και στη Βεδική αστρολογία.

Παράλληλα με της σπουδές του γνώρισε αρκετούς ασκητές, yogi και διανοούμενους από τον χώρο της τέχνης και της φιλοσοφίας ενώ πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα με διάφορους δασκάλους yoga.

Η αναζήτηση του για μια πιο ισορροπημένη στάση ζωής τον έκανε να ασχοληθεί συστηματικά με την γιόγκα μεσώ της πρακτικής στην άσανα, πραναγιάμα και το διαλογισμό.

Δοκιμάζοντας διάφορες προσεγγίσεις στη γιόγκα μέσω από δασκάλους που συναντούσε στην Ίνδια κατέληξε να εξασκείται στη μέθοδο της Asthanga Vinyasa yoga και στο στο διαλογισμό Vipassana.

Εμβάθυνε μελετώντας κλασικές γραφές και βιβλία της yoga και μαθητεύοντας με την Χριστίνα Καρυτινού και άλλους σημαντικούς δασκάλους όπως ο Manju Jois τον οποίο ακολουθεί απο το 2007. Το 2012 πιστοποιήθηκε από τον Manju Jois να διδάξει το σύστημα αυτό.

Σημαντική ήταν επίσης η εμπειρία μέσω από τον χρόνο που πέρασε με τον ζωντανό θρύλο της γιόγκα σήμερα Bns Iyengar,  μαθητέυοντας και εμβαθύνοντας στην πραναγιάμα, μούντρα και φιλοσοφία της γιόγκα.

Ως αστρολόγος..

Τα πρώτα βήματα στην αστρολογία έγιναν το 2000 όταν ξεκίνησε μαθήματα με την Margaret Mahan. Την επομένη χρονιά έγινε δεκτός από μια σπουδαία οικογένεια αστρολόγων στο Βαράνασι της βόρειας Ίνδιας. Ο δάσκαλος του Ram Kumar Mehrotra αντιμετωπίζοντας τον ως μέλος της οικογένειας του μετέφερε τη γνώση πέντε γενεών αστρολογίας. Για δέκα χρόνια μαθήτευσε σε καθημερινή βάση δίπλα του μελετώντας μαζί του και αργότερα βοηθώντας τον στο έργο του.

Σήμερα ζει στα Χανιά όπου διδάσκει γιόγκα, κάνει προσωπικές συνεδρίες συμβουλευτικής αστρολογίας. Κατά περιόδους ταξιδεύει σε άλλες πόλεις όπου δίνει σεμινάρια για την γιόγκα, διαλέξεις σχετικά με την Βεδική Αστρολογία.

Πορεία ζωής.

Ως νέος υπήρξα ανήσυχος, επιπόλαιος ωστόσο εργατικός. Το πρωί σχολείο και το απόγευμα ή ακόμα και το βράδυ δουλειά ως σερβιτόρος. Τα χρόνια πέρναγαν διαφορετικά σε σχέση με την εφηβεία άλλων αγοριών της ηλικίας μου. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούσα όλο και πιο έντονα πως δεν ήμουν ευχαριστημένος με τη ζωή μου, δεν με γέμιζε αυτό που έκανα και δεν ήξερα τι ήθελα, ήμουν θυμωμένος και ανικανοποίητος για το πώς μου είχε φέρει τα πράγματα η ζωή. Έψαχνα τις αιτίες της δυστυχίας μου στους άλλους.

Από τότε έχω αλλάξει πολύ ακολουθώντας μονοπάτια που δεν είχα ποτέ διανοηθεί πως θα εξερευνούσα. Σήμερα νιώθω αναγεννημένος. Είμαι ευχαριστημένος με τα πράγματα με τα οποία καταπιάνομαι, βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν, χαίρομαι ένα σώμα γεμάτο ευεξία και αντοχή, βιώνω μια συνύπαρξη με τη φύση γύρω και μέσα μου, ενώ παράλληλα αισθάνομαι πως εξελίσσομαι διαρκώς.

Όλα ξεκίνησαν μετά από μια συναυλία κλασικής ινδικής μουσικής που παρακολούθησα όσο βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη.

Μαγεύτηκα από τους ιδιαίτερους ήχους, την έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα, την γαλήνη και ευδαιμονία που με κατέλαβαν.

Μην έχοντας πιάσει όργανο στη ζωή μου αποφάσισα να μάθω sitar. Έτσι από το 1998 σε ηλικία 27 ετών και για τα επόμενα 12  χρόνια βρέθηκα στο Varanasi στην Βόρεια Ινδία για να εμβαθύνω στην μελέτη αυτού του ιδιαίτερου οργάνου.

Το Varanasi υπήρξε σχολείο για μένα. Η ζωή σε ένα τόσο διαφορετικό τόπο με έφερε σε επαφή με ανθρώπους, εικόνες και βιώματα τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή μου.

Παράλληλα με την μαγεία της μουσικής, ζώντας μέσα σε μια τόσο διαφορετική και ιδιαίτερη καθημερινότητα, βρέθηκα να ανακαλύπτω σιγά σιγά καινούργια μα κατά κάποιο τρόπο οικία πράγματα. Έτσι, οδηγήθηκα τελικά στο να ανακαλύπτω και να καλλιεργώ συνειδητά αυτό που μέσα μου μέχρι πρότινος πάσχιζε να εκφραστεί.  

Σε αυτό το μαγικό τόπο και με έναν μάλλον αστείο τρόπο ήρθα σε πρώτη επαφή με τη yoga.

Το σώμα μου είναι από τη φύση του δύσκαμπτο.

Το να καθίσω στο πάτωμα κρατώντας το sitar για ώρες προκειμένου να μελετήσω  ήταν για μένα δύσκολο έργο. Ακολουθώντας τη συμβουλή ενός καλού φίλου βρέθηκα σε μια yoga sala.

Εντελώς ανίδεος και απροετοίμαστος τρομοκρατήθηκα από τις φωτογραφίες στους τριγύρω τοίχους να δείχνουν ανθρώπους στις πιο περίεργες στάσεις. «Γιατί να θέλει κανείς να υποβάλει τον εαυτό του σε κάτι τέτοιο;» σκέφτηκα και ζήτησα από το δάσκαλο της σχολής να μου δείξει ασκήσεις μόνο για το ένα πόδι, αυτό που έπρεπε να διπλώνει ώστε να κρατώ σωστά και ξεκούραστα το sitar. Ο δάσκαλος μου χαμογέλασε και με πήρε στο μάθημα του, ευτυχώς αδιαφορώντας για το αίτημα μου.

Όπως ήταν φυσικό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισα να αισθάνομαι τα οφέλη της ενασχόλησης μου με τη yoga κάνοντας με να αναθεωρήσω τις αρχικές μου απόψεις και να θέλω τελικά να ασχοληθώ όλο και περισσότερο.

Για τα επόμενα χρόνια προσέγγισα την πρακτική μου σε χαλαρό κάπως ρηχό πλαίσιο.

Αρκούμουν στο να κάνω την πρακτική μου και  να απολαμβάνω την ηρεμία και τη γαλήνη που αυτή επέφερε.

Παρακολούθησα μαθήματα με διάφoρους δασκάλους και ήρθα σε επαφή με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις γύρω από τη yoga. Κάποια στιγμή ωστόσο, η έντονη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η yoga με έκανε να προσεγγίσω το θέμα με περισσότερη σπουδή και επιμέλεια. Άρχισα να μελετάω κλασικά κείμενα όπως Yoga Sutra, Hatha Yoga Pradibika κλπ, καθώς και να εξασκούμε μόνος καθημερινά.

Πειραματιζόμενος με διάφορα είδη, διασταυρώθηκα με τη φιλοσοφία και την πρακτική της Asthanga Vinyasa yoga και θέλησα να τη δοκιμάσω. Ξεκινώντας με την πρώτη σειρά άρχισα να ανακαλύπτω πως διάφορες θετικές αλλαγές συντελούνταν τόσο στο σωμα μου όσο και στο πνεύμα και τη διάθεση μου. Η συνειδητοποίηση αυτή ήταν τόσο ξεκάθαρη και ουσιαστική που μετά το πέρας ενός μόνο μήνα καθημερινής πρακτικής πήρα την απόφαση να αφοσιωθώ και θα εντρυφήσω σε αυτό το σύστημα συγκεκριμένα.

Σε καμία περίπτωση δεν  φανταζόμουν πως κάποια μέρα θα δίδασκα αυτή την μέθοδο κι αν τελικά σήμερα το κάνω είναι ως φυσικό επακόλουθο της πεποίθησης μου πως αυτό το σύστημα όπως βοήθησε εμένα μπορεί, αν διδαχθεί σωστά, να ωφελήσει και άλλους.

Είμαι ευγνώμων σε κάθε δάσκαλο για τα όσα με αγάπη και αφοσίωση με δίδαξαν.

Είμαι ευγνώμων σε κάθε μαθητή καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσω περαιτέρω το ενδιαφέρον μου για τη yoga και για το πώς η σωστή πρακτική της μπορεί να ωφελήσει τον καθένα.

Μακάρι να δώσει ο καθένας μια τίμια ευκαιρία στην μέθοδο αυτή, πραγματικά πιστεύω πως η πρακτική της δύναται να μεταμορφώσει.