top of page
tauri retreat photo.jpg

ASHTANGA YOGA ΣΤΑ ΛΕΥΚΆ ΌΡΗ (Τάυρη)

3ημερο σεμινάριο

Η λογική αυτού του σεμιναρίου είναι η εμβάθυνση της προσωπικής πρακτικής σε ένα χώρο που προσφέρει ηρεμία και απομόνωση. Η γυμνή ενέργεια του βουνού και του ψηλού υψομέτρου καλύπτουν αυτά τα κριτήρια και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό για την ουσιαστική εξέλιξη της πρακτικής μας.


 

Το σεμινάριο θα γίνει στο καταφύγιο της Τάυρης στην ανατολική πλευρά των λευκών ορέων στα 1200μ υψόμετρο.
Η προσέγγιση θα είναι μέσα από ένα δασωμένο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωρίο Ασκύφου στα Σφακιά που διαρκεί περίπου μια ώρα.
Γύρω από αυτό το καταφύγιο υπάρχουν πολλές εύκολες, σύντομες άλλα και πιο μεγάλες πεζοπορίες γύρω από το οροπέδιο στο Νιάτο, στο Σφακιανό φαράγγι, η και σε κάποιες κορυφές όπως το Κάστρο στα 2219μ.


Ο τόπος συνδυάζει την άγρια ομορφιά που έχει η περιοχή αυτή και μαζί με αρκετή βλάστηση και γαλήνη που εμπνέει, το κάνει ιδιαίτερο και κατάλληλο για δραστηριότητες έξω όπως διαλογισμός.

Η διαμονή μας στο καταφύγιο θα είναι άνετη καθώς αυτό διαθέτει μεγάλους χώρους και ζεστή ατμόσφαιρα.

Το σεμινάριο θα γίνει σε χώρο με μεγάλα παράθυρα που δίνουν φυσικό φως και όμορφη θέα της γύρω περιοχής.

 

Το τζάκι και η ξυλόσομπα θα δίνουν μια ιδιαίτερη νότα θαλπωρής και φιλόξενης ατμόσφαιρας. Στον ελεύθερο χρόνο μπορούμε να απολαύσουμε μικρούς περιπάτους στην φύση, να αγναντεύσουμε τη θέα και να ξεχαστούμε ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα ή τον έναστρο ουρανό.


 

Το πρόγραμμα.

Η μέρα μας θα ξεκινάει με διαλογισμό. Ο καθένας μπορεί να διαλογιστεί σύμφωνα με την τεχνική που επιθυμεί, αρκεί η μέθοδος που χρησιμοποιεί να είναι σιωπηλή.

Η πρωινή πρακτική στην Asana είναι βασισμένη στην προσωπική

πρακτική ώστε καθένας μπορεί να δουλέψει ανάλογα με το ρυθμό και το επίπεδό του.

Το μεσημέρι θα γίνεται μια ακόμη πρακτική στο διαλογισμό που αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες θα γίνεται έξω στην φύση.

Στις 17:00 αρχίζει το 2ο μέρος του σεμιναρίου, ξεκινώντας με ένα καθοδηγούμενο μάθημα yoga κατά το οποίο θα προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε στην Asana, Mudra & Pranayama.

Μετά στο απογευμα γεύμα θα συζητηθούν θέματα γύρω από τη φιλοσοφία της yoga και το πώς οι αρχές της μπορούν να εφαρμοστούν στην πρακτική μας αλλά και στην ζωή μας γενικότερα.

 

 

Διατροφή.

Η μέρα μας θα ξεκινά με ένα ζεστό αφέψημα για τόνωση και ζεστασιά πριν τον πρώτο διαλογισμό.

Επίσης θα υπάρχουν αρκετά φρούτα για όσους θα ήθελαν να έχουν ένα πρώτο ελαφρύ γεύμα πριν την πρακτική.

Μετά την πρωινή πρακτική θα προσφέρεται μεσημεριανό γεύμα που θα αποτελείται από ποικιλία υγιεινών και δυναμωτικών επιλογών.

Μετά το τέλος και τις 2ης πρακτικής θα σερβίρεται ένα απογευματινό γεύμα . Όποιος επιθυμεί καφέ ή κάποιο άλλο ρόφημα ή σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να το παραγγείλει από τη κουζίνα του καταφυγίου.

 

 

Τι θα χρειαστείτε.

- Σακίδιο

- Άνετα ζεστά ρούχα

- Αδιάβροχο σακάκι

- Παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία (ορειβατικά/αθλητικά)

- Φακό

- Σεντόνια, πετσέτες

Yog mat, κατά προτίμηση ελαφρύ


Θα ήταν ωφέλιμο να κρατάτε τα άκρως απαραίτητα προκείμενου η μεταφορά του σακιδίου σας να είναι ευκολότερη κατά την πεζοπορία.


Διάρκεια σεμιναρίου

Έναρξη: Παρασκευή 23/9/2022 και ώρα 16.00

Λήξη: Κύριακη 25/9/2022 και ώρα 20.00


Σημείο συνάντησης και επιστροφής: Χανιά η Ασκυφου (για όσους έχουν δικό τους μεταφορικό μέσο)

 

Στην τιμή του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

- Πεζοπορία από και προς το καταφύγιο

- Μαθήματα yoga, ομιλίες

- Πρωινό γεύμα

- Βραδινό γεύμα

- Διανυκτέρευση

Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων για το σεμινάριο είναι για 12 άτομα, για το λόγο αυτό θα δοθεί προτεραιότητα

σε όσους δηλώσουν συμμετοχή το συντομότερο.

10388084_1222811424401813_6591034917527597626_n.jpg

ASTHANGA VINYASA YOGA SADHANA

Μάρτιος με Νοέμβριος 2020

Εφαρμόζοντας καθημερινά η έστω όσο πιο συχνά μπορούμε την πρακτική μας στη Γιόγκα, παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές στο είναι μας.
Σε αυτό το σεμινάριο θα εφαρμόσουμε μια εντατική πρακτική για 5 ημέρες.

Το πρωί θα έχουμε προσωπική πρακτική (Mysore), η οποία θα ακολουθείται με μια εισαγωγή στην Pranayama και στη συνέχεια το απόγευμα θα έχουμε μια ξεχωριστή ομαδική πρακτική με έμφαση στα backbends & hip openers.
Σε κάθε πρακτική θα δίνεται έμφαση στης προσωπικές ανάγκες αλλά και επίπεδο του κάθε ασκουμένου, δίνοντας κάποιες βάσεις αλλά και εμβαθύνοντας σε αυτή.

Το πρόγραμμα θα είναι:


9:00 Mysore (Δευτερα με Παρασκευή) 
10:30 Pranayama & Chanting (Δευτέρα με Παρασκευή)
18:00 Backbending (Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη)

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα. 
Η Mysore πρακτική είναι ήδη γνωστή σε όσους ασχολούνται με την μέθοδο της Asthanga Vinyasa yoga, αλλά για όσους χρειάζονται καθοδήγηση θα υπάρχει.
Το μάθημα με την Pranayama θα δώσει τις απαραίτητες βάσεις για να έχουμε μια καθημερινή πρακτική, ενώ όποιος ήδη την εφαρμόζει θα δοθεί έμφαση στο να εμβαθύνει σε αυτή.
Το απογευματινό μάθημα θα δουλέψει ειδικευμένα στα backbends & hip openers και είναι ωφέλιμο στο να δώσει μια άλλη εικόνα αλλά και υποστηρίξει την ήδη πρωινή μας πρακτική. Δεν θα χρησιμοποιούμε κάποια συγκεκριμένη σειρά, ούτε και ροη όπως η συνηθισμένη πρακτική, ενώ θα δίνουμε έμφαση περισσότερο στην ευλυγισία.
Απλές αλλά και πολύπλοκες στάσεις γίνονται με αρκετές επαναλήψεις και με διάφορους τρόπους ώστε να ταιριάξουν και ωφελήσουν τον καθένα ανάλογα.
Αν και θα έχει μια ομαδική καθοδήγηση στην αρχή, αργότερα ο καθένας θα δουλεύει ατομικά, δίνοντας έμφαση εκεί που χρειάζεται περισσότερο.
Η προχωρημένη και με λεπτομέρεια προσέγγιση στα βήματα που αγγίζουμε την κάθε Asana, η αργή αναπνοή, όπου μαζί με την κάθε επανάληψη μας φέρνουν σε σημεία βαθειάς κατάστασης διαλογισμού όπου σώμα και πνεύμα γίνονται ένα.

Αρκετοί ήδη έχουν δει τα οφέλη αυτής της μεθόδου, έτσι και συνεχίζουμε με τον ανάλογο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον σε ότι αλλάζει και μεταμορφώνει το είναι μας σε κάτι πιο όμορφο.

Το σεμινάριο θα κλείσει με μια ομαδική πρακτική (led class) το Σάββατο πρωί στις 8:00.


Διάρκεια σεμιναρίου:

 Από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 

 

 

12310623_1222811267735162_8317880177085999844_n.jpg

ADVANCE PRIMARY SERIES COURSE (YOGA CHIKITSA)

Δευτέρα με Σαββάτο

Κατά κανόνα, προσεγγίζουμε την πρακτική της γιόγκα επιφανειακά. Μένουμε σε αυτό που βλέπουμε με την πρώτη ματιά.

Εν τούτοις, η γιόγκα εχει να δώσει πολλά περισσότερα στο είναι μας και αυτό το βιώνει βαθιά αυτός που κάνει την προσπάθεια. Η χαλαρή έκφραση στο βλέμμα, η βαθειά και σταθερή ροή της αναπνοής, η άνετη και σωστή στάση διμιουργούν τις κατάλληλες βάσεις για κάτι τέτοιο.

Η Προσωπική πρακτική (Mysore) είναι μια διαδεδομένη μέθοδος γνωστή στους περισσότερους σαν Asthanga Vinyasa yoga. Παρ' όλα αυτά, αυτήν εβδομάδα θα την προσεγγίσουμε με εναν διαφορετικό, πιο αργό τρόπο, δίνοντας έμφαση στην άνεση, ροή, και επαναλήψεις στην Άσανα ώστε να διμιουργηθούν οι συνθήκες εμβάθυνσης σε αυτή.
Μέσα σε μια εβδομάδα θα δουλέψουμε στην πρώτη σειρά αυτής της μεθόδου, η οποία άλλωστε εχει θεραπευτική προσέγγιση απο την φύση της, δίνοντας έμφαση σε πολλές λεπτομέριες, χωρίς ομως να εμποδίζουμε την αίσθηση ενος διαλογισμού σε κίνηση που συμβαινει.
Περιλαμβάνει δύο πρακτικές, πρωι και απόγευμα.
Η πρωινή πράκτικη θα είναι προσαρμοσμένη στην προσωπική κατάσταση του ασκούμενου, ενω το απόγευμα ομαδικά θα βλέπουμε σημεία και τρόπους να αναπτύξουμε τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε.
Θα δώσουμε έμφαση στην Asana, Pranayama, Mudras & Vedic chanting.

Το πρόγραμμα.

8:00 Προσώπικη πρακτική (Mysore)
10:00 Pranayama & Chanting 
17:00 Ανάλυση και χτίσιμο μιας ωφέλιμης πρακτικής όπου ταιριάζει στα μέτρα του κάθε ασκούμενου
19:00 Εφαρμοσμένη φιλοσοφία σε συνδιασμό με την πρακτική.

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε όλους και ιδιαίτερα σε όσους θα ήθελαν να ερευνήσουν και να εμβαθύνουν σε μια πιο εσωτερική μορφή της γιόγκα.

Περιλαμβάνει δύο πρακτικές, πρωί και απόγευμα.

Η πρωινή πρακτική θα είναι προσαρμοσμένη στην προσωπική κατάσταση του ασκούμενου, ενω το απόγευμα ομαδικά θα βλέπουμε σημεία και τρόπους να αναπτύξουμε  τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε.

Θα δώσουμε έμφαση στην Asana, Pranayama, Mudras & Vedic chanting.

Το μάθημα της Pranayama θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να χτιστεί μια καθημερινή πρακτική σε αυτόν που δεν έχει εμπειρία, ενώ οι πιο έμπειροι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τις οδηγίες, να την ερευνήσουν σε πιο βαθιά πεδία.

Το απογευματινό μάθημα θα δουλέψει πιο εξειδικευμένα στις βάσεις της πρακτικής. Θ' ασχοληθούμε με την Άσανα έτσι ώστε πέρα από τα σωματικά οφέλη, να νιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει ευεργετικά το νου μας, χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία διάφορα σημεια οπως το βλεμμα, τον ήχο και την ροή της αναπνοής ή την άνεση και προσαρμογή όλων των μελών του σώματος.

Μετά απο το σύντομο καθημερινό διαλειμα, θα προσπαθούμε να προσεγγίσουμε σημεία της φιλοσοφικής πλευράς, είτε μέσα από συγκεκριμένα κείμενα, είτε συζητώντας ελεύθερα για απόψεις μέσα απο την εμπειρία, προβληματισμούς και ερωτήματα.

Το σεμινάριο θα κλείσει με μια ομαδική πρακτική (led class) το Σάββατο πρωί στις 8:00.
Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε την ιδιαίτερη ενεργεια που παράγει μια ομάδα στην οποία τα μέλη της έχουν έρθει κοντά, δουλεύοντας όλοι μαζί για μέρες.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σεμινάριο, οπου δίνεται η δυνατότητα μεσα σε μια εβδομαδα να προσεγγίσουμε συνήθως παραμελημένες πλευρές πρακτικής της γιόγκα, έχωντας πάντα κατά νού οτι ποτέ ο ασκούμενος δεν προσαρμόζεται σε μια μέθοδο, αλλά η μέθοδος στον ασκούμενο, έτσι ώστε να τον υπηρετεί και στηρίζει σε καθε εποχή και περίοδο της ζωής του.

Απευθύνεται σε όποιον θελήσει να εμβαθύνει και ανακαλύψει την εσωτερική μορφή αυτής της πρακτικής.

Διάρκεια σεμιναρίου

Δευτέρα με Σαββάτο.
Ξεκινάμε την Δευτέρα στης 8.00 το πρωί και τελειώνουμε μετά την πρωινή πρακτική του Σαββάτου.

bottom of page